Alpakka

"Du store alpakka!" Flere av oss kjenner lektor Tørdals (Gisle Straume) uttrykk fra film og lydbøker om Stompa, men alpakkaer er ikke spesielt store.

Alpakkaer er vennlige og nysgjerrige dyr. De er derimot ikke kosedyr eller kjæledyr, så for å få nærkontakt med alpakkaene må vi la dem styre møtet med oss på sine premisser. Ro og tålmodighet er to stikkord for å få et godt møte med disse fine dyrene. De liker ikke å bli holdt fast eller klappet, men klarer du å holde deg i ro kommer de gjerne helt bort for å hilse på deg. 

Alpakkaen er den minste av kamelidene (kamelfamilien) og kommer fra Sør-Amerika. Der finnes de i Peru (60%), Chile og Bolivia. Alpakkaene lever høyt oppe i fjellene i store flokker. Jo flere de er sammen, jo lykkeligere er de.
Alpakkaen har en makehøyde på 1-1,5m og veier mellom 50-70 kg. De kan bli opptil 25 år gamle. Drektighetsperioden er +/-350 dager, og avkommet kalles cria.

Det finnes to typer alpakkaer, Huacaya og Suri. Huacayaen har bølgete fibre (crimp) som gjør at den ser tykk og god ut, nesten som en teddybjørn. Surien har firbre sin tvinner seg rundt hverandre som lange hårlokker fra midskill på ryggen, nesten som mini rastafletter - surien klippes annethvert år. Huacayaen klippes en gang i året, på våren, og gir omtrent 5 kg fiber ved en klipp. Fiberen er en av de fineste fibrene i verden.

Alpakkafiber:

  • Alpakkafiberen er hul, noe som gjør at den isolerer svært godt samtidig som den veier lite.
  • Den kommer i 22 naturlige fargenyanser, flere enn noe annet ullproduserende dyr.
  • Kjennes varmt når det er kaldt og kaldt når det er varmt (som silke).
  • Klør ikke.
  • Inneholder ikke lanolin, og kan derfor brukes om man er allergisk mot saueull.
  • Plagg av alpakkafiber forandrer ikke fasong.

Sensommer/høst er tiden for alpakkafødsler her på gården. Vi fikk bivåne den lille criaen Fia sin ankomst til verden. Fernanda er den flinke mammaen. Den andre brune som kommer til etterhvert er Britt Elisabeth, også Fernandas datter. Vi får se hvordan resten av flokken kommer og hilser på den nyankomne. 
Filmen er tatt i løpet av 2 timer og vi holdt oss på god avstand slik at Fernanda skulle få ro.