I media

/I media
1604, 2014

Nesten ingen grenser

Team Bergvang har vært på Mårbu med hundespannene og kjørt mennesker med funksjonsnedsettelser ut på tur. En fantastisk opplevelse for alle!


Les originalartikkelen: Drammens Tidende 16.04.2014

Å dra på fjelltur har vært som en evig høytsvevende drøm for Anne Nystuen (39). Noen ganger går heldigvis store drømmer i oppfyllelse.

Nesten ingen grenser

TUR MED MENING: Gunnhild Grønsaas Sandnes (f.v.), Wenche Svendsen og Anne Nystuen har alle fysiske utfordringer i hverdagen. Med DNTs tilrettelagte turer virkeliggjøres drømmer og barrierer brytes. «Klart det går»-turer betyr sosialt fellesskap, frisk luft, storslått natur og uforglemmelige minner fra den norske fjellheimen.

Storslått natur, gode venner, positive og hjelpsomme folk, herlige trekkhunder og en fjelltur som er tilrettelagt for akkurat henne. For enkelte er det nemlig ikke bare å pakke sekken og dra på fjellet. Anne har cerebral parese (CP). Musklene i Annes kropp lystrer ikke. Det kan ses og det kan høres. Hun kan ikke spenne på seg skiene på Imingfjell og gå til turistforeningens hytte Mårbu 2.6 mil inn i fjellheimen.

Det kan ikke Wenche Svendsen (52) eller Gunnhild Grønsaas Sandnes (19) heller. Uten hjelp hadde det nok aldri blitt noen fjelltur til Mårbu. Heldigvis fins det mennesker som ser en glede i å glede og hjelpe andre.

Team Bergvang - Eileen Strøm

OPPLÆRING: Gunnhild Grønsaas Sandnes får opplæring av hundekjører Eileen Strøm. 19-åringen skal få prøve å kjøre helt alene, med et firespann med erfarne hunder foran.

Anne nyter hvert sekund av solstrålene i hytteveggen på Mårbu turisthytte – midt på selveste Hardangervidda. Sammen med de 25 andre «Klart det går»-deltakerne har 39-åringen fra Sande akkurat vært på utflukt, to kilometer fra den røde turistforeningshytta.

I slede bak 12 hunder har hun smilt seg støl i ansiktet. Hun er blitt servert grillet marshmallows og fått turkake av en av turistforeningens frivillige turledere på «campen». Og hun har tatt opp matpakke og termos fra tursekken.

– Å komme seg ordentlig ut på tur. Det er helt fantastisk. En opplevelse for livet, smiler Anne. Det blendende smilet varmer omgivelsene. Det er så hjertelig. Så ekte. Minnene fra turer i skog og fjell som barn blir levende igjen. Det føles så godt.

Nesten ingen grenser

KJØRTE SELV: – Hundekjørerne og hundene er helt supre, sier Anne Nystuen.

– Dette er livskvalitet på høyt nivå, sier venninnen Wenche Svendsen. Det var hun som tipset Anne om turene til fjells med turistforeningen.

– Nå blir de ikke kvitt oss, ler Anne.

402, 2014

Ny gruppe for barn 10-13

Les originalartikkelen: DNT 04.02.2014

Ju.sizedEr du mellom 10 og 13 og interessert i friluftsliv? Da kan du bli med Asker Turlags nye gruppe for de eldste barna på turer og aktiviteter året rundt.

Vi starter opp på Bergvang torsdag 13. februar med hundekjøring. Etterpå griller vi kveldsmat i lavvoen og prater om hva vi har lyst til å gjøre i 2014.

2003, 2013

På sporet av påske

BudstikkaLes originalartikkelen: Budstikka 20.03.2013

Barna tyvstartet påsken i høyt tempo da NaKuHel barnehage og Hanevold barnegård møttes til påskeskirenn tirsdag.

– Å gå på ski er det artigste jeg vet, særlig når det kommer nedoverbakker, forteller Josefine Thon Asklien (4 1/2) fra NaKuHel barnehage i Asker mens hun skiløper lynraskt i sporet på jordet mellom Sem Grendehus og Store Berg Gård.

374805326

Uten staver, men med stort pågangsmot.

Minusgrader og sur vind tok på ingen måte humøret fra de 38 barna som møttes til påskeskidag og vennskapelig kappestrid tirsdag.

Påsketradisjon
– Dette er tredje gang vi har påskeskidag sammen med barnehager i nærheten. Så nå kan vi vel kalle det en påsketradisjon, sier Tina Tønsberg i NaKuHel barnehage, som står bak arrangementet.

Hele dagen er gjengen ute på jordet, med ski og akebrett, bål og reinsdyrskinn. For ikke å snakke om hundene fra Bergvang gård, som kom heltente rett fra Finnmarksløpet for å kjøre runde på runde med glade barn i sleden.

– Dette er et gratis spleiselag for ungene som har lyst til å være med. Vi synes det er en flott plass å møtes og bli kjent i nærmiljøet på tvers av barnehagene. Vi håper å få med enda flere barnehager fra nabolaget neste år, sier Tønsberg.

2759315294Sang og snøballkasting
I år ventet en god runde med trikkeskinner og flere dyrebare poster mellom startskudd og målstrek.

Josefine har en kanonstart, på linje med de to gode vennene Johanna og Gard. Laget spurter til første post og kaster snøballer midt i blinken. Barna skal synge dyresanger – så mange og så høyt de kan.

Og de skal herme etter lydene til dyrene de møter i løypa, og blant hund og katt står også selveste påskeharen. Akkurat da blir skikameratene stumme.

2568480494– Jeg vet ikke hva en hare sier, innrømmer Johanna Hvaal Strømstad (4 1/2) etter den stilleste stunden i løpet av hele dagen, som rundes av med en intens jakt på velfylte påskeegg.

– Jeg skal stå på ski i påskeferien også, forteller Josefine.

– Jeg har mest lyst til å jakte mer etter påskeegg, sier Johanna.

1402, 2013

Fra LAN-party til låtskriverkurs og eventyrtur

BudstikkaLes originalartikkelen: Budstikka 14.02.2013

Dersom du skal være hjemme i vinterferien, er det ingen grunn til å ligge på latsiden. Aktivitetstilbudene er mange og varierte.

Den Norske Turistforening Ung Asker arrangerer vinterleir på Sandungen mandag til onsdag. Alle fra 12 til 17 år kan bli med på turen. Hundekjøring og overnatting i skogen er bare to av mange aktiviteter.

Oppmøte er på Bergvang mandag klokken 10 og avsluttes onsdag klokken 16.

908, 2012

Full fres på sommerleir

BudstikkaLes originalartikkelen: Budstikka 09.08.2012

De to siste ukene før skolestart strømmer barn i Asker og Bærum til aktive sommertilbud. Budstikka ble med på en av de mange leirene: NaKuHels sommerleir, der ungene var i full sving med hundekjøring ved Bergvang gård i Asker torsdag.

 

2609, 2011

Høstferietur med hund og sykkel til Haveråsen

Les originalartikkelen: DNT 26.09.2011

DNTVi snekrer ferdig basen vår de fire siste dagene i skolens høstferie. Er du ungdom i aldersgruppen 12 til 18 år fra Asker eller Bærum og har lyst til å være med? Oppmøte på Bergvang gård i Asker torsdag 6. Oktober.

1809, 2011

Priste høsten i regnet

BudstikkaLes originalartikkelen: Budstikka 18.09.2011

Unge og voksne koste seg i regnet med pinnebrød, griser, alpakkaer og Arne Garborg under Asker museums Høstfest søndag.

– I dag priser vi høsten og øser av det som finnes av høstgoder. Vi har aktiviteter for både store og små. Nytt av året er alpakkaene fra Bergvang småbruk, som jo er et eksotisk innslag her på museet, sier museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Ubish.

Alpakka

3101, 2011

De har stjerner i øynene

BudstikkaLes originalartikkelen: Budstikka 31.01.2011

Det var duket for fart, spenning og mye moro da rundt 100 unge asylsøkere fikk prøve hundesledekjøring på Bergvang i Asker søndag.

 

Asylsøkere på hundesledekjøring
Rundt 100 unge asylsøkere fra Hvalstad Transittmottak fikk søndag prøve hundesledekjøring på Bergvang gård.

– Det er helt fantastisk. Veldig gøy. Jeg liker hunder, sier «David» fra Eritrea, etter å ha tilbakelagt tre runder i hundesleden.

– De synes det har vært så gøy. De har stjerner i øynene, smiler miljøterapeut ved Hvalstad Transittmottak, Kari Madssen.

Fikk dagen i gave
De fleste av de enslige mindreårige asylsøkerne som for tiden bor på Hvalstad transittmottak, har ikke vært i Norge lenger enn en måned. På Bergvang i Asker fikk ungdommene et skikkelig møte med både norsk vinter og norsk kultur.

– Det er en gave fra Redd Barna. De søkte Gjensidigestiftelsen om midler til aktiviteter for ungdommene på asylmottaket, sier nærmiljøansvarlig ved Hvalstad transittmottak, Tina Semb.

– Det betyr mye å få komme seg litt ut av mottaket, selv om vi har mye aktiviteter der også. Det er et frirom fra det å tenke, legger hun til.

Stor kontrast
Det er ikke tilfeldig at det var hundesledekjøring som ble valgt som aktivitet for de unge asylsøkerne.

– Vi valgte dette fordi vi følte at dette med hunder var en skikkelig bonus. I flere av hjemlandene til disse ungdommene har man et ganske annet forhold til hunder enn her. Der trenes hundene til drapsmaskiner, er kun løshunder, eller man spiser hund. Det er en ganske stor kontrast til Norge hvor hunder er et kjæledyr, sier Semb som klarte å sette i gang latteren hos ungdommene da hun fortalte om Norges forhold til dyr.

– Da jeg fortalte om at dyr har rettigheter i Norge begynte de å le, smiler hun.

Skeptiske og redde
Det var flere av de unge asylsøkerne som var meget skeptiske til de høylytte og ikke minst rastløse huskiene da de ankom gården.

– Jeg måtte vise dem hvordan man tilnærmer seg en hund. Det var flere som sa at de var redde for hunder, sier Tina Semb.

Etter noen runder i hundesleden var det imidlertid flere som ble litt modigere etter hvert, og våget seg til å gi hundene litt kos.

– Dette er integrering i norsk kultur, avslutter en godt fornøyd Semb.

2711, 2010

Førjulsmoro på Bergvang gård i Asker

DNTLes originalartikkelen: DNT 27.11.2010

Bli med Barnas Turlag på førjulsmoro på Bervang gård i Asker.

Her serverer vi saft og julegrøt til alle små og store i låvestuen. Så blir det fart og moro med hundekjøring. Sauene og kaninene vil gjerne ha kos, og høylandsfe og en miniku kan vi kanskje mate litt. Vi avslutter med eventyrstund rundt bålet.

2611, 2010

Oppstart DNT Ung Asker

DNTLes originalartikkelen: DNT 26.11.2010

Tirsdag 23. november var det avspark for den nye ungdomsgruppa ”DNT-UNG ASKER”.

En gruppe interessert ungdom samlet seg på Bergvang gård i Asker for et første planleggingsmøte. Der var det trivelig samling med bålmat og planlegging i lavvuen før de fremmøtte kastet seg ut i kjøring med hundespann. Det gikk så det suste bortover i mørket på jordene på Sem, og til tross for frisk vind og kuldegrader var det ingen som ville gi seg med bare en tur.

2705, 2010

Du store alpakka

BudstikkaLes originalartikkelen: Budstikka 27.05.2010

Selv om Yatiña (5) og Operah (3) er mest opptatt av å gresse, må de likevel finne seg i å være et ganske så eksotisk innslag i Asker-landskapet.

 

– Dette tror vi er de første alpakkaene som bor i Asker og Bærum. Vi vet det kommer flere, men akkurat nå tror vi Operah og Yatiña er de første, sier Eileen Strøm, som driver Bergvang besøksgård sammen med Sven-Erik Gullbekk.

Alpakka er et klovdyr som tilhører den søramerikanske kamelfamilien. Lørdag ankom de to eksemplarene av arten Asker og besøksgården Bergvang, etter å ha reist fra henholdsvis Chile og Peru.

– Vi synes de er utrolig morsomme dyr, som har en veldig stor personlighet. Det er dessuten mange barn som besøker oss, og da er det morsomt med litt variasjon i forhold til hva vi har å tilby, fortsetter Strøm, som er veldig glad for å endelig ha alpakkaene på plass.

– Det er veldig hyggelig. Nå har vi ventet i over et halvt år. De har stått i karantene, så det var stor glede og vi hadde alpakkafest når de ankom. Da var alle naboene her og barna løp rundt, smiler hun.

Dyrebar ull
Det finnes rundt 200 alpakkaer i Norge. De første ankom landet rundt 2004. Ifølge Eileen Strøm er de lærevillige, men ikke så veldig kosete av seg.

– De er mest som katter, og de gidder ikke komme hvis de ikke vil. Har man litt tålmodighet kan man imidlertid lære dem opp til noe som ligner på agility for hund, og man kan også gå tur med dem. Uansett så er de morsomme i seg selv, bare å se på. Det er fantastisk flotte dyr, sier Strøm, som har planene klare for Yatiña og Operah.

– Vi har tenkt til å bruke ulla. Det er den fineste ulla i verden. Og så har vi tenkt til å avle og lage Criaer, som barna deres heter, og selge dem, fastslår hun.

Tåler kulde
Torsdag morgen sto de to unge alpakkadamene ute i vårsolen og gresset, og så ut til å ha det som plommen i egget. Trolig vil de trives like godt når vinteren kommer. Alpakkaer er nemlig godt rustet for det norske klimaet.

– De kommer opprinnelig fra et fjellandskap i Chile og Peru, og tåler veldig godt kulde. De har en kjempetykk ull, og i vinter når de sto i karantene, var det helt nede i 30 minusgrader. Selv da foretrakk de å stå ute. Fuktighet er verre enn kulde. Da må de ha et le å krype under. Men ute kan de bo hele året, så lenge de har en varmestue når de skal føde, og et sted hvor de kan ha det tørt, sier Strøm, som snart får enda en alpakka til Asker.

– Det kommer en til. Hun står i karantene og er hvit. Og til våren så håper vi det kommer Criaer – Alpakka babyer, smiler Strøm.